Nazwa "koniak" wywodzi się od miejsca produkcji w okolicach Cognac we Francji. Trunek ten, prawdopodobnie stworzony przez Ormian i zyskał popularność we Francji w XVII wieku.
Podobne trunki spotykamy w różnych regionach świata, takie jak grecka metaxa, czereśniowy kirsch, francuski calvados i armagnac, hiszpańskie orujo czy włoska grappa. Receptura koniaku została opracowana przez Francuzów, a nazwa ta obejmuje brandy produkowane z wina destylowanego w regionie Cognac od 1617 roku. Koniak, zwany również "eau-de-vie du Cognac" (woda życia z Cognac), powstaje z białych winogron wyselekcjonowanych szczepów. Z tego wytwarza się kwaśne wino, które poddaje się destylacji i leżakuje w dębowych beczkach. Technologia produkcji koniaku nie zmieniła się od ponad 400 lat, a sama nazwa "koniak" jest prawnie zastrzeżona.
Koniak najczęściej powstaje z winogron szczepu Ugni Blanc, choć dopuszcza się również Folle Blanc i Colombard. Rodzaje koniaku oznacza się kodami, takimi jak:
- V.S. - 2-5 lat;
- V.S.O.P. - 4-9 lat;
- Napoleon - 6 lat i więcej;
- X.O. - 10-50 lat.
- Istnieją również koniaki rocznikowe i specjalne.
Armaniak, nazywany "starszym bratem koniaku", pochodzi z regionu Armagnac w Gaskonii. Jest on bardziej wyrazisty w smaku niż koniak. Wytwarza się go z winogron w trzech apelacjach: Bas-Armagnac, Tenareze, Haut-Armagnac, a niestarzony armaniak ma swoją własną apelację. Dopuszczalne są 10 odmian winogron, z czego najważniejsze to Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard, Baco Blanc.Proces produkcji armaniaku jest zbliżony do koniaku, ale często obejmuje jedną destylację. Armaniak dojrzewa w dębie, a przed butelkowaniem jest kupażowany/asemblażowany.
W ofercie posiadamy kilkadziesiąt koniaków i armaniaków różnych producentów, reprezentujących różne klasy i wieki destylatów. Zapraszamy do zapoznania się z naszym bogatym portfolio!