Choya

Home / Kategoria / Choya

Choya Yoshu Yozo CO., LTD. jest producentem wyjątkowym, wartym poświęcenia mu osobnej kategorii.

Firmę założył Sumitaro Kondo w 1924 roku. Na początku skupiała się ona na produkcji i sprzedaży wina z winogron. W 1949 roku do portfolio firmy dołączyła brandy, dwa lata później – wino owocowe, a w 1959 roku likiery z owoców ume. W 1968 roku rozpoczęto produkcję i sprzedaż likierów ziołowych (w tym samym roku wystartował eksport likieru na bazie ume), zaś w 1973 roku – likierów leczniczych. Dodatkowo Choya produkuje sake oraz napoje bezalkoholowe na bazie ume.

To, czym wyróżnia się Choya na tle innych producentów to, oprócz oczywistej nuty egzotyki, produkcja alkoholi na bazie wspomnianej ume. Są to zarówno słodkie (lub wytrawne) wina i likery. Samo ume, często mylone ze śliwką, jest niczym innym jak gatunkiem moreli japońskiej, wykorzystywanej od wieków w krajach dalekowschodniej Azji. Oprócz sztuki kulinarnej (spożywana jako umeboshi – suszonych i marynowanych w soli owoców barwionych na czerwono za pomocą liści shiso) ume ma od zawsze miała zastosowanie także w tradycyjnej medycynie (jako środek m. in. przeciwpasożytniczy, przeciwzapalny, wspomagający organizm w chorobach serca). Ume (umeboshi) podaje się często jako zakąskę do tradycyjnej japońskiej wódki shochu.

W naszym portfolio znajdą Państwo ogromną większość napojów alkoholowych produkowanych przez Choya – wina, likiery , brandy i sake. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!


Pełna oferta dostępnych marek



Jeśli zainteresowała Cię nasza oferta lub potrzebujesz profesjonalnej porady

Skontaktuj się z nami