Calvados

Home / Kategoria / Calvados

Pierwsze oficjalne zapiski dotyczące produkcji calvadosu sięgają połowy XVI wieku. Nazwa powstała jeszcze w tym samym wieku, kiedy to u wybrzeży Normandii rozbił się hiszpański statek „El Calvador”. Najpierw zaczęto tak nazywać skały, o które rozbił się ów galeon, następnie nazwa ta objęła cały region. Inne źródła mówią o pochodzeniu nazwy Calvados od łacińskiego zwrotu „Calva Dorsa” oznaczającego „łyse grzbiety”.

Od zawsze calvados produkowany mógł być jedynie w Normandii (północ Francji), objęto go też chronioną apelacją AOC, a od 1942 roku otrzymał status „Appellation d’Orgine”. Sam trunek zaś jest niczym innym jak przedestylowanym cydrem jabłkowym leżakowanym w beczkach przez co najmniej 2 lata. Z tej przyczyny zalicza się go do brandy.

Do produkcji calvadosu używa się 48 specjalnie wyselekcjonowanych gatunków jabłek, małych i niezwykle aromatycznych, które nie trafiają na rynek spożywczy. Istnieje też calvados z gruszek.

Calvados powstaje w kilku apelacjach – są to: AOC Calvados, AOC Calvados Pays d’Auge, AOC Calvados Domfrontais, Pommeau i Fermier Calvados. W każdej z nich proces produkcji nieco się różni, za najwyższej klasy uważa się calvados z Pays d’Auge, dolewu z gruszek zaś używa się tylko w Domfrontais.

Ze względu na wiek calvados dzielimy na:


Pełna oferta dostępnych marek



Jeśli zainteresowała Cię nasza oferta lub potrzebujesz profesjonalnej porady

Skontaktuj się z nami