Brandy

Home / Kategoria / Brandy

Historia brandy sięga wiele wieków wstecz, natomiast taka, jaką znamy dziś, powstała najprawdopodobniej w średniowieczu za sprawą Maurów (Arabów). Wedle przepisów jest to wysokoprocentowy napój alkoholowy wytwarzany za pomocą destylacji wina gronowego lub owocowego. Nazwa, pochodząca z języka holenderskiego (brandewijn), oznacza „palone wino” (stąd polska nazwa przepalanka; inna polska nazwa – winiak).

Brandy powstaje na całym świecie, z wielu szczepów winogron, jak i z innych owoców, a także z dodatkami w postaci ziół i wyciągów z różnych roślin. Proces produkcji jest prosty, podobny dla wszystkich jej rodzajów, obejmuje fermentację, destylację, dojrzewanie i kupaż. Z tego względu rodzajami brandy są: koniaki, armaniaki, grappy, calvados, ale i np. kirsch (z wiśni), czy śliwowica (ze śliwek). Dzięki temu jest to trunek bardzo spopularyzowany na świecie i mający wiele różnych, unikatowych niekiedy odmian.

W naszym portfolio znajdą Państwo kilkadziesiąt różnych brandy z wielu krajów, począwszy od najprostszych, aż po leżakowane przez kilkadziesiąt lat; od mniej znanych aż po te najczęściej przez konsumentów poszukiwane i cenione. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!


Pełna oferta dostępnych marek



Jeśli zainteresowała Cię nasza oferta lub potrzebujesz profesjonalnej porady

Skontaktuj się z nami