Bitters

Home / Kategoria / Bitters

Bitter (lub bitters) to gorzki lub kwaśny preparat (często likier) na bazie alkoholu oraz ziół, korzeni, kory lub owoców (w szczególności ich skórek). Tradycyjnie stosuje się go jako barmańską zaprawę do przeróżnych koktajli (po kilka kropli na drink). Jego moc może być dowolna, na rynku znajdziemy bittery zarówno z mocą poniżej 1% ABV, jak i takie, które mają grubo ponad 70% ABV.

Bittery znane są od czasów starożytnych Egipcjan, którzy najprawdopodobniej dodawali lecznicze zioła do wina. Przez wzgląd na swe właściwości lecznicze bittery przez wieki poszerzały swój zakres i stawały się coraz bardziej popularne. Na początku XIX wieku brytyjski zwyczaj dodawania ziół do wina przejęły amerykańskie kolonie, a terminu „koktajl” użyto po raz pierwszy w 1806 roku. Od tego czasu rynek bitterów rośnie w siłę, tym bardziej, iż nie są one stosowane tylko i wyłącznie do drinków. Część z nich może być brana pod uwagę jako krople żołądkowe (np. Underberg), część stosowana jako aperitif lub digestif, część zaś jest po prostu pełnoprawnymi likierami (np. włoskie Amaro, Aperol, Campari, Fernet, węgierskie Unicum, francuskie Chartreuse, etc.). Do najbardziej znanych, prócz wyżej wymienionych, należą także m. in. Angostura z Trynidadu i Tobago, czy francuskie Peychaud.

W naszym portfolio znajdą Państwo grubo ponad pięćdziesiąt najprzeróżniejszych bitterów, od tych najbardziej klasycznych jak Orange Bitters, dedykowany drinkowi Old Fashion, czy likierowych Fernet i Amaro, po dość nietypowe, unikalne bittery na bazie m. in. ogórka, selera, czy toniku. Zapraszamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą!


Pełna oferta dostępnych marek



Jeśli zainteresowała Cię nasza oferta lub potrzebujesz profesjonalnej porady

Skontaktuj się z nami