Tatratea

Home / Portfolio / Tatratea

Tatratea (do 2007 roku znana jako Tatransky caj) to seria likierów ziołowo-herbacianych produkowanych od 2003 roku (pod kierownictwem Jana Semenaka) przez istniejącą od 2002 roku rodzinną słowacką firmę Karloff, której siedziba znajduje się w małym mieście Kieżmark w regionie Spisz.

Historia „Tatrzańskiej herbatki” jest długa i sięga czasów banitów ukrywających się w Tatrach Wysokich. To oni pili specjalny napój słodzony miodem, a powstający z mieszaniny ziół, herbaty, spirytusu, bimbru, czosnku i łoju. Tradycja ta przetrwała wśród mieszkańców słowackich gór do dziś, a jej najpełniejszym odzwierciedleniem jest właśnie Tatratea.

Pierwszym i najstarszym likierem w portfolio Tatratea jest klasyczna, ziołowo-herbaciana wersja Original o mocy 52% ABV. Następnie kolekcję ziołowo-herbacianą rozwinięto o likiery na bazie kokosa, cytrusów, brzoskwini, owoców leśnych i chinowca, butelkowanych z mocą od 22% ABV (kokos) do 72% ABV (chinowiec). Powstały też dwie kolejne kolekcje – na bazie owoców (lub śmietany, czy kwiatów) i herbaty (butelkowana z mocą od 17% ABV do 67% ABV) oraz dwa ziołowe likiery – digestif i bitter o mocy 35% ABV każdy.

Wszystkie produkty z portfolio Tatratea powstają na bazie wysokiej klasy herbat (białej, czerwonej, zielonej i czarnej) z indyjskiego regionu Assam. Następnie dodawane są zioła, m. in. dziurawiec, melisa, mięta, piołun i ostropest). Całość macerowana jest 6 tygodni w neutralnym alkoholu i filtrowana. Jeszcze potem dodaje się ekstrakty i destylaty z owoców, a półprodukt dojrzewa w stalowych kadziach przez 8 tygodni. Na koniec następuje druga filtracja, rozcieńczenie roztworu za pomocą krystalicznie czystej górskiej wody, słodzenie syropem cukrowym i napełnianie do kultowych butelek przypominających termosy (które pojawiły się w 2009 roku).



Jeśli zainteresowała Cię nasza oferta lub potrzebujesz profesjonalnej porady

Skontaktuj się z nami