Mała destylarnia, małego narodu, który jest ciekawy świata i tego co poza jego horyzontem. Właściciel chcą obdarować świat tym, co mają na swojej wyspie najlepsze.
Takamaka to rum pochodzący z Seszeli, zespołu ponad 100 małych wysepek zlokalizowanych z dala od lądu. Swoje bogactwo kulturowe wyspa zawdzięcza lokalizacji na ważnym szlaku handlowym, dzięki czemu mieszkańcy mieli okazje na spotkanie z wieloma smakami. Spokój, równowaga, a jednocześnie duża różnorodność panująca na wyspach pozwoliła na stworzenie unikatowego rumu, by móc się nim dzielić i cementować przyjaźnie. Celem mieszkańców było uwolnienie i pokazanie światu ducha ich wyspy. Jego istotę chcieli przekazać tworząc rum, by móc szerzyć radość z niego płynącą nie tylko na wyspie, ale również na świecie. Robiony bez ścisłego związku z tradycją, ale wzbogacony o bogatą historię i wyjątkowe smaki wyspy.
Rumy dojrzewają w kombinacji beczki z amerykańskiego i francuskiego dębu. Destylacja odbywa się przy użyciu miedzianych alembików, następnie przepływa przez kolumny destylacyjne dla osiągnięcia ostatecznej czystości. Niekończący się letni klimat zapewnia idealne warunki tropikalnego starzenia dla rumów Takamaka.