Pierre Ferrand

Home / Portfolio / Pierre Ferrand

Pierre Ferrand Cognac jest jednym z najstarszych producentów koniaku, którego korzenie powstania sięgają XVIII wieku (według różnych źródeł marka powstała albo w 1702 roku, albo w 1792 roku). Ten szósty co do wielkości producent w regionie posiada 120 hektarów winnic w najbardziej prestiżowej apelacji Grande Champagne, zaś podstawę dla produkcji Pierre Ferrand Cognac stanowią winogrona odmiany Ugni Blanc. Biuro i siedziba firmy mieszczą się w XVIII-wiecznym Chateau de Bonbonnet w Ars w tzw. „Złotym Trójkącie” apelacji Grande Champagne.

W 1989 roku pieczę nad Maison Ferrand objął Alexandre Gabriel, 23-letni gołowąs, który wyprowadził markę Pierre Ferrand na prostą. Pomaga w tym niewątpliwie także jakość finalnego produktu – wszakże koniaki te wytwarzane są w 100% z winogron pochodzących z apelacji Grande Champagne, destylowane są w małych, 25-hektolitrowych alembikach i leżakowane w specjalnie przystosowanych piwnicach w 270-litrowych beczkach z dębu z lasu Limousin. Dodatkowo średnia wieku destylatów najmłodszego z nich to aż 10 lat, a najstarszego – 70 lat. I do tego niepodrabialny Renegade Barrel, limitowany destylat starzony również w drewnie z kasztanowca.



Jeśli zainteresowała Cię nasza oferta lub potrzebujesz profesjonalnej porady

Skontaktuj się z nami