Greenall's

Home / Portfolio / Greenall's

Marka ginu Greenall’s istnieje od ponad 250 lat. Recepturę stworzył w 1761 roku Thomas Dakin i pozostała ona niezmieniona do dziś. W międzyczasie tylko 7 pokoleń głównych gorzelników poznało ją w pełni – obecnie tę rolę pełni Joanne Moore. Nad procesem destylacji czuwają za to dwaj panowie – Clive McGrath i Jason Prescott.

Pilnie strzeżona tajemnicza receptura ginu Greenall’s opiera się na ośmiu klasycznych botanikach, wśród których prym wiedzie oczywiście jałowiec. Destylacja odbywa się w alembikach typu Copper Still z udziałem neutralnego spirytusu zbożowego i wody pozyskiwanej u podnóża lokalnych równin hrabstwa Cheshire. Destylarnia, w której wytwarzany jest Greenall’s Gin, znajduje się w małym mieście Warrington na zachodnim brzegu Anglii, nad rzeką Mersey.

Warto odnotować, że gorzelnia w Warrington wytwarza jeszcze 2 inne wersje ginu Greenall’s – od 2014 roku Wild Berry Pink Gin (oparty na owocach dzikich jagód) i od 2019 roku Blueberry Gin (oparty na owocach borówki amerykańskiej). Obie „smakowe” wersje całkowicie pozbawione są dodatku cukru.

Zarówno bogata historia ginu Greenall’s, jak i jego niezaprzeczalnie wysoka jakość sprawiły, iż w 2018 roku gorzelnia G&J Greenall’s wyróżniona została tytułem producenta roku na International Spirits Challenge.

Obecnie marka Greenall’s należy do działającego od 2011 roku koncernu Quintessential Brands Group, który skupia różne zależne od siebie spółki produkujące różne rodzaje alkoholi. W portfolio grupy znajdziemy giny (oprócz Greenall’s także Opihr, czy Bloom), irlandzkie whiskey i kremy oraz francuskie likiery.



Jeśli zainteresowała Cię nasza oferta lub potrzebujesz profesjonalnej porady

Skontaktuj się z nami