Giulio Cocchi był młodym i kreatywnym cukiernikiem z Florencji, gdzie pracował w najpopularniejszym barze na Piazza del Duomo. Pod koniec XIX wieku przeniósł się do Asti, małego, ale tętniącego życiem miasta w północno-zachodnich Włoszech, niedaleko Turynu. Tam, zafascynowany lokalną tradycją kulinarną i winiarską, odkrył miejscowe zwyczaje dotyczące mieszania win z ziołami i przyprawami.
W 1891 roku Giulio Cocchi rozpoczął swoją działalność jako destylator i wytwórca win musujących. Był w stanie zaoferować szereg win aromatyzowanych. W szczególności Barolo Chinato, Aperitivo Americano i kilka różnych wermutów, które szybko stały się dobrze znane i bardzo popularne. Produkty i nazwa Cocchi szybko rozprzestrzeniły się na całym świecie, o czym świadczą odnalezione dokumenty eksportowe do Nowego Jorku, Londynu, Sydney, Afryki kolonialnej i Wenezueli.
Od 1978 roku marka Cocchi jest własnością rodziny Bava, która również jest producentem wina w Monferrato i Langhe. Dziś winnica zachowuje swój rzemieślniczy charakter i działa zgodnie z oryginalnymi recepturami, sformułowanymi przez Giulio Cocchi w 1891 roku, aby tworzyć charakterystyczne wina, które uczyniły Cocchi kultową marką.