Choya

Home / Portfolio / Choya

Firma powstała w 1914 roku w japońskim mieście Osaka z siedzibą w Habikino, gdzie rozpoczęto pierwsze próby w uprawie winorośli. W 1924 roku rozpoczęła produkcję win i brandy a w roku 1959 produkcję swojego flagowego produktu pod nazwą Choya Umeshu. Są to likiery produkowane z owocu Nanko-ume. Ume to japońska morela, błędnie, choć nagminnie nazywana śliwką. Choć jej smak i aromat blisko spokrewniony jest ze znaną nam śliwką, obu rodzin owoców nie należy mylić. Z Nanko-ume, z regionu Wakayama, produkuje się likiery nazywane Umeshu, których bazą może być wino, choć nie jest to regułą. Umeshu jest tradycyjnym japońskim likierem sporządzanym takimi samymi metodami jak nasze rodzime nalewki. Owoce Ume macerowane są w japońskim alkoholu Shochu aż owoce oddadzą cały swój smak i aromat.



Jeśli zainteresowała Cię nasza oferta lub potrzebujesz profesjonalnej porady

Skontaktuj się z nami