Jedyny, wyjątkowy, niekwestionowany wybór dla osób poszukujących francuskiego doświadczenia.

Zainspiruj się!

Gin Citadelle to nie tylko koktajle. Poznaj autorskie przepisy @posypane na Wiosenny sernik Gin&Tonik, francuską Tartę Gin&Tonic i Ptysie z kremem czekoladowym i pomarańczą i ginem Citadelle.

Wiosenny sernik Gin&Tonik

SPÓD:
200g ciasteczek owsianych, 100g białej czekolady rozpuszczonej z 1 łyżką oleju
Ciasteczka zmielić na gruby pył. Pokruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i wysypać na dno tortownicy o wymiarach 24cm. Docisnąć dłońmi lub za pomocą szlanki/słoiczka. Wstawić do lodówki na 15min do schłodzenia.
MASA SEROWA:
600g serka kremowego ,80g białej czekolady, 50ml ginu Citadelle , skórka z 1 limonki, sok z połowy limonki, 100g cukru pudru, 280g śmietanki 36%, 1 galaretka cytrynowa
DODATKOWO:
1 limonka, jadalne kwiaty np. bratki
SYROP:
25ml ginu, 25ml toniku, 100g cukru
Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce zastygnie. Czekoladę rozpuścić w ginie (na kąpieli wodnej lub w mikrofali), dodać skórkę z limonki. Śmietankę ubić na puch. Ser wymieszać w misce z cukrem, sokiem z limonki, dodać rozpuszczoną czekoladę. Powoli, w trzech partiach, dodawać bitą śmietanę do masy serowej. Wymieszać dokładnie. Masę serową wyłożyć na zastygnięty, schłodzony spód. Wyrównać i schłodzić przez godzinę w lodówce. W międzyczasie ugotuj syrop z ginu, toniku i cukru, odstaw do przestudzenia. Na schłodzony sernik wyłożyć galaretkę, ułożyć na niej kwiatki jadalne i plasterki limonki. Limonkę i kwiatki posmaruj syropem. Przechowuj w lodówce.

Tarta Gin Citadelle&Tonic

CIASTO:
200g mąki pszennej, 30g cukru pudru przesianego, 35g do posypania gotowej tarty, 75ml schłodzonego masła, skórka z 1 cytryny, 1 żółtko, 60ml toniku.
Mąkę wymieszać z cukrem, skórką z cytryny. Dodać starte na tarce masło, rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i tonik, zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut z zamrażarce. Po tym czasie rozwałkować i przełożyć do formy na tartę wysmarowaną masłem, docisnąć i dociąć ciasto. Nakłuć widelcem i piec 15 minut do lekkiego zazłocenia.
NADZIENIE:
2 jajka, 150ml śmietany 36%, 80g cukru pudru, skórka z 1 cytryny, sok z 2-3 cytryn do 100ml, 30ml ginu. Wszystkie składniki wymieszać rózgą w misce. Wylać na podpieczony spód i piec kolejne 15-20 min do stężenia nadzienia.
SYROP Z GINEM Z TONIKIEM:
75g cukru pudru, 125ml toniku, sok z 1 cytryny, 30ml ginu, 3 cytryny, pokrojone w plastry. Cukier ugotować z tonikiem, ginem i sokiem z cytryny na gęsty syrop. Dodać plastry cytryny i gotować je kilka minut w syropie. Przestudzić i układać na upieczonej tarcie. Posypać cukrem pudrem.

Ptysie z kremem czekoladowym
z pomarańczą i Ginem Cittadelle

KRUSZONKA:
125g cukru brązowego, 100g twardego masła startego na tarce, 125g mąki tortowej. Zagnieść składniki kruszonki, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i zamrozić/schłodzić przez kilka godzin. Po zamrożeniu wycinać krążki i układać na wyciśniętym cieście parzonym.
CHOUX:
250g wody, 5g cukier, 5g sól, 110g masła, 140g mąki tortowej, około 4 jajek/230g.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (góra/dół). Wodę zagotować z cukrem, solą i masłem. Gdy płyn zacznie lekko wrzeć, dodać całą mąkę na raz i mieszać twardą, dużą łyżką lub szpatułką aż do połączenia. Podgrzewać powstałą kulę ciasta przez 2-3 minuty. Przenieść masę do miski i miksować do lekkiego wystudzenia (żeby jajka się nie ścięły). Dodawać po trochu jajka i miksować do uzyskania lśniącej i sprężystej masy. Przełożyć do rękawa (duża, okrągła końcówka) i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą porcję ciasta położyć wycięty krążek z zamrożonej kruszonki. Wstawić do pieca, od razu zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec około 30-35 minut.

KREM CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ I GINEM:
200g deserowej czekolady, 400ml śmietany 36%, skórka z 1 pomarańczy, 50ml ginu Citadelle. Czekoladę połamać, dodać do niej skórkę z pomarańczy. Czekoladę podgrzać wraz z ginem i gorącym płynem zalać czekoladę. Wymieszać do połączenia. Zakryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Po tym czasie krem ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego (bez końcówki) i nadziewać ptysie.


Polecany w klasycznym koktajlu gin&tonic oraz w innych oryginalnych kompozycjach.

Citadelle Lemonade

100ml Citadelle Gin Original
50ml Sok z cytryny
25ml Płynny miód
200ml Woda gazowana

PRZEPIS NA MAŁY DZBANEK
Dodaj płynny miód, sok z cytryny i dobrze wymieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści. Dodaj dużo lodu i wypełnij wodą gazowaną. Udekoruj plastrami świeżej cytryny.

Citadelle Gin Original

Jedyny, wyjątkowy, niekwestionowany wybór dla osób poszukujących francuskiego doświadczenia.19 oryginalnych składników botanicznych – wybijające się świeże jagody jałowca, cytrusowa wibracja i egzotyka przypraw.
Profil aromatyczny: wytrawny, krzepki, wyrazisty jałowiec.
44% ABV


Citadelle Gin Jarde d’ete

Lato zamknięte w butelce, dzięki której przeniesiemy się do ogrodu w Château de Bonbonnet pełnego rozkwitu, świeżości, kwiatów i słodkich owoców. 22 oryginalne składniki botaniczne w tym między innymi miąższ z melona, skórka Yuzu, cała cytryna, skórka pomarańczy czy fiołek.
Profil aromatyczny: świeży, esencjonalny, delikatny.
41,5% ABV