Jedyny, wyjątkowy, niekwestionowany wybór dla osób poszukujących francuskiego doświadczenia.
Zainspiruj się!
Gin Citadelle to nie tylko koktajle. Poznaj autorskie przepisy @posypane na Wiosenny sernik Gin&Tonik, francuską Tartę Gin&Tonic i Ptysie z kremem czekoladowym i pomarańczą i ginem Citadelle.

Wiosenny sernik Gin&Tonik
SPÓD:
200g ciasteczek owsianych, 100g białej czekolady rozpuszczonej z 1 łyżką
oleju
Ciasteczka zmielić na gruby pył. Pokruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i
wysypać na dno tortownicy o wymiarach 24cm. Docisnąć dłońmi lub za pomocą szlanki/słoiczka.
Wstawić do lodówki na 15min do schłodzenia.
MASA SEROWA:
600g serka kremowego ,80g białej czekolady, 50ml ginu Citadelle , skórka z
1 limonki, sok z połowy limonki, 100g cukru pudru, 280g śmietanki 36%, 1 galaretka cytrynowa
DODATKOWO:
1 limonka, jadalne kwiaty np. bratki
SYROP:
25ml ginu, 25ml toniku, 100g cukru
Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce zastygnie. Czekoladę
rozpuścić w ginie (na kąpieli wodnej lub w mikrofali), dodać skórkę z limonki. Śmietankę ubić na
puch. Ser wymieszać w misce z cukrem, sokiem z limonki, dodać rozpuszczoną czekoladę. Powoli, w
trzech partiach, dodawać bitą śmietanę do masy serowej. Wymieszać dokładnie. Masę serową wyłożyć
na zastygnięty, schłodzony spód. Wyrównać i schłodzić przez godzinę w lodówce. W międzyczasie
ugotuj syrop z ginu, toniku i cukru, odstaw do przestudzenia. Na schłodzony sernik wyłożyć
galaretkę, ułożyć na niej kwiatki jadalne i plasterki limonki. Limonkę i kwiatki posmaruj
syropem. Przechowuj w lodówce.
Tarta Gin Citadelle&Tonic
CIASTO:
200g mąki pszennej, 30g cukru pudru przesianego, 35g do posypania gotowej
tarty, 75ml schłodzonego masła, skórka z 1 cytryny, 1 żółtko,
60ml toniku.
Mąkę wymieszać z cukrem, skórką z cytryny. Dodać starte na tarce masło, rozetrzeć palcami. Dodać
żółtko i tonik, zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut z zamrażarce. Po
tym czasie rozwałkować i przełożyć do formy na tartę wysmarowaną masłem, docisnąć i dociąć
ciasto. Nakłuć widelcem i piec 15 minut do lekkiego zazłocenia.
NADZIENIE:
2 jajka, 150ml śmietany 36%, 80g cukru pudru, skórka z 1 cytryny, sok z
2-3 cytryn do 100ml, 30ml ginu.
Wszystkie składniki wymieszać rózgą w misce. Wylać na podpieczony spód i piec kolejne
15-20 min do stężenia nadzienia.
SYROP Z GINEM Z TONIKIEM:
75g cukru pudru, 125ml toniku, sok z 1 cytryny, 30ml ginu, 3
cytryny, pokrojone w plastry. Cukier ugotować z tonikiem, ginem i sokiem z cytryny na gęsty
syrop. Dodać plastry cytryny i gotować je kilka minut w syropie. Przestudzić i układać na
upieczonej tarcie. Posypać cukrem pudrem.
Ptysie z kremem czekoladowym
z pomarańczą i Ginem Cittadelle
KRUSZONKA:
125g cukru brązowego, 100g twardego masła startego na tarce, 125g mąki
tortowej.
Zagnieść składniki kruszonki, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i
zamrozić/schłodzić przez kilka godzin. Po zamrożeniu wycinać krążki i układać na wyciśniętym
cieście parzonym.
CHOUX:
250g wody, 5g cukier, 5g sól, 110g masła, 140g mąki tortowej,
około 4 jajek/230g.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (góra/dół). Wodę zagotować z cukrem, solą i masłem. Gdy płyn
zacznie lekko wrzeć, dodać całą mąkę na raz i mieszać twardą, dużą łyżką lub szpatułką aż do
połączenia. Podgrzewać powstałą kulę ciasta przez 2-3 minuty. Przenieść masę do miski i miksować
do lekkiego wystudzenia (żeby jajka się nie ścięły). Dodawać po trochu jajka i miksować do
uzyskania lśniącej i sprężystej masy. Przełożyć do rękawa (duża, okrągła końcówka) i wyciskać na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą porcję ciasta położyć wycięty krążek z
zamrożonej kruszonki. Wstawić do pieca, od razu zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec
około 30-35 minut.
KREM CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ I GINEM:
200g deserowej czekolady,
400ml śmietany 36%, skórka z 1 pomarańczy, 50ml ginu Citadelle.
Czekoladę połamać, dodać do niej skórkę z pomarańczy. Czekoladę podgrzać wraz z ginem i gorącym
płynem zalać czekoladę. Wymieszać do połączenia. Zakryć miskę folią spożywczą i wstawić do
lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Po tym czasie krem ubić, przełożyć do rękawa
cukierniczego (bez końcówki) i nadziewać ptysie.
Polecany w klasycznym koktajlu gin&tonic oraz w innych oryginalnych kompozycjach.
Citadelle Lemonade
100ml Citadelle Gin Original
50ml Sok z cytryny
25ml Płynny miód
200ml Woda gazowana
PRZEPIS NA MAŁY DZBANEK
Dodaj płynny miód, sok z cytryny i dobrze wymieszaj, aż miód
całkowicie się rozpuści. Dodaj dużo lodu i wypełnij
wodą gazowaną. Udekoruj plastrami świeżej cytryny.
Citadelle Gin Original
Jedyny, wyjątkowy, niekwestionowany wybór dla osób poszukujących francuskiego doświadczenia.19 oryginalnych składników botanicznych – wybijające się świeże jagody jałowca, cytrusowa wibracja i egzotyka przypraw.
Profil aromatyczny: wytrawny, krzepki, wyrazisty jałowiec.
44% ABV
Citadelle Gin Jarde d’ete
Lato zamknięte w butelce, dzięki której przeniesiemy się do ogrodu w Château de Bonbonnet pełnego rozkwitu, świeżości, kwiatów i słodkich owoców.
22 oryginalne składniki botaniczne w tym między innymi miąższ z melona, skórka Yuzu, cała cytryna, skórka pomarańczy czy fiołek.
Profil aromatyczny: świeży, esencjonalny, delikatny.
41,5% ABV